domingo, 12 de octubre de 2008

HISTORIAL SOCIAL DE RAFEL HERNÀNDEZ SAGARRA

LA SEVA ACTIVITAT, DES DE L’ANY 1953, QUAN VA REBRE L’ENCÀRREC DE INSTAL·LAR UNA SUCURSAL DE “LA CAIXA”  VA LIMITAR-SE A LA SEVA FEINA PROFESSIONAL, ENCARA QUE VA INTERVINDRE ACTIVAMENT EN LES NEGOCIACIONS AMB L’AJUNTAMENT D’AQUELL TEMPS, PRIMER PER LA INAUGURACIÓ DE LA PRIMERA OFICINA DE “LA CAIXA” (1955) I DESPRÉS PER L’ADQUISICIÓ I INSTAL·LACIÓ DEL NOU EDIFICI DE “LA CAIXA” (inaugurada l’any 1961) A LA CRUÍLLA DEL PASSEIG DE LA SORT (EN AQUELL TEMPS ENCARA ES DEIA PASEO DE LOS MÀRTIRES) I DEL CARRER FRANCESC MORAGAS, QUE ERA EL NOM DEL FUNDADOR DE LA CAJA DE PENSIONES PARA LA VEJEZ Y DE AHORROS  –COM ES DEIA ABANS– I QUE VAN POSAR AL NOU CARRER PER AGRAÏR LA COL·LABORACIÓ DE “LA CAIXA” EN L’OBERTURA DEL NOU CARRER A MÉS DE INSTAL·LAR-HI TAMBÉ UNA BIBLIOTECA PÚBLICA.

VA FUNDAR I VA SER EL PRIMER SECRETARI DEL CENTRO DE INICIATIVAS Y TURISMO.

TAMBÉ VA FUNDAR, CONJUNTAMENT AMB UN GRUP D’AMICS, EL CLUB MARÍTIM TORREDEMBARRA.

 

RESUM DE REALITZACIONS DES DEL SEU CÀRREC COM  REGIDOR DE CULTURA, JOVENTUT I FESTES I, MÉS TARD, DES DEL PATRONAT DE CULTURA I COM REGIDOR DE RELACIONS CIUTADANES

 

 Rafel Hernàndez Sagarra

DNI 36.599.860-Y- domiciliat al Passeig de la Sort, 40, 4t. 1ª., nascut a Barcelona el 6 d’abril d l’any 1925 i resident a Torredembarra des de l’any 1940.

Resum d’activitats, creacions, realitzacions i fundacions, a favor de la vila, amb diverses formes documentades de creació, impulsió, cofundació, col·laboració, etc.:

 

Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT)             (cofundador i 1r.Secretari)

 

Club Marítim Torredembarra                          (cofundador) –Soci d’Honor–)

   

Regidoria de Joventut                                            (creació i posada en marxa)

 

Revista literària La Sínia            (creació (i més de 12 anys de manteniment)  

 

Nou protocol per la Festa de la Diada de l’11 de setembre.               

 

Nou protocol del tradicional lliurament de dots a les donzelles de la Vila.

 

Reglament d’Honors i Distincions  de l’Ajuntament                       (redacció)

 

Reglament de Normalització Lingüística          (configuració i homologació)

 

Disseny i homologació oficial de l’actual Escut de la Vila                   (autor)

 

Punt d’Informació Juvenil                                     (creació i posada en marxa)                

 

Casal Municipal de les Entitats                            (creació i posada en marxa)

 

Patronat Municipal de Cultura                               (creació i primer Director)

 

Cartell de Premis                                                     (creació i posada en marxa)

 

Fons d’Art Municipal                    (creació)

    

Regidoria de Relacions Ciutadanes                      (creació i posada en marxa)

 

Creador de la Primera Associació del Joc de la Botifarra que es va fer a Catalunya i del Reglament de les competicions.

 

Guanyador del primer Concurs Nacional del Joc de la Botifarra, organitzat pel departament de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.    SEGUEIX. . . . . . . . .

 

 

 

                                                                                               

A part dels fets concrets relacionats en la llista anterior, en general, si tornem enrera, en la seva vida professional i laboral, quan va tornar a la Torre l’any 1954, com a enviat per la direcció de La Caixa per instal·lar una sucursal a la vila, cosa que va fer (1955) i, més endavant en el temps, va negociar amb l’Ajuntament i amb el propietari del terreny, la instal·lació i edificació del nou edifici (1961) per les noves oficines amb Biblioteca pública incorporada i des del càrrec de regidor de Joventut, Cultura i Festes (1991-1995) i, més endavant, com Director del Patronat Municipal de Cultura (1995-1999) –patronat que ell mateix va crear– també va donar empenta i nou protocol a les festes, com va ser la Festa Major, amb la incorporació de la figura del pregoner, el considerable augment dels elements del seguici, etc. També cal citar el Carnaval que va arribar a tenir una inscripció rècord de més de 2000 noms amb més de 5000 persones participant.

La innovació dels programes de festes –de la vila i de Baix a Mar– en forma de llibrets amb incorporació de textos, fotografies i il·lustracions. Edicions de calendaris amb dissenys il·lustrats i en forma d’agendes. Formació i registre d’entitats i lliurament de despatxos al Casal –creat amb aquesta finalitat– etc.

Aquesta persona està plenament integrada en la vida social de la vila com és prova, el ser persona associada a diversos col·lectius lúdics i culturals de la Torre com són: Centre d’Estudis Sinibald de Mas, El Nus Teatral, Associació Sardanista l’Antina, Club d’Escacs, Associació de Botifarrers, de Dòmino i de Jubilats, Associació Matinada, Club Marítim, Castellers Nois de la Torre, Orgue Barroc, etc. 

A més a més, col·labora amb publicacions locals, com la revista literària “La Sínia” –trimestral– (que ell mateix va crear i ha mantingut durant més de 12 anys) i “El Mònic de la Torre” i –en el seu temps– també va col·laborar amb l’antic Butlletí Municipal.

Ha format part també, de la posada en marxa recentment, del Diari d’Altafulla del Diari de Roda –ambdós en català– amb els quals segueix col·laborant.

Per donar també mostra de les seves característiques personals, cal dir que, a part de les activitats locals, és soci de les “Bases de Manresa”,d’Omniun Cultural, del Centre d’Estudis d’Altafulla i de les associacions GreenpeaceGepec, Unicef, etc.

 

Torredembarra, any 2005.  

 

Durant els anys compresos en el període 1991-2000, a més dels fets relatats més amunt, protagonitzats per la persona que citem, també varen tenir lloc tota una sèrie de realitzacions, durant un temps que el protagonista citat també va ser present i en els quals, a part de posar en evidència la demagogia continguda en un escrit que apareix al Bulletí Municipal núm., del 23 de Febrer del 2007, que firma el senyor Gerard Ciiuró, en el qual afirma que “en dos anys s’han engegat, més proyectes que els 20 anys anteriors”(sic), és demostra que en aquells any que cita, però no en 20 anteriors, sinò solament durant els 10 anys que indiquem, es van fer més coses de caire públic que en tota la vida municipal anterior a la vila. I llavors el’equip de govern era gestionat per una coalició comandada per CiU.

I fets no són paraules, són alguna cosa més:

 

UN PASSEIG MARÍTIM

UN CENTRE D’ASSISTÈNCIA PRIMARIA (CAP)

UN ARRANJAMENT DEL CEMENTIRI

DOS INSTITUTS NOUS (IES)

UN PORT DEPORTIU-PESQUER I UNA LLOTJA

UNA ZONA INDUSTRIAL

UNA ESTACIÓ DEPURADORA

UN PUNT D’INFORMACIÓ JUVENIL

UNA ESTACIÓ METEREOLÒGICA OFICIAL

UN CASAL MUNICIPAL PER LES ASSOCIACIONS

UN FAR

UNES PLATGES AMB 5 ESTRELLES I BANDERES BLAVES

UNA ZONA ECOLÒGICA ALS MUNTANYANS (PEIN)

UNA VARIANT DE LA CARRETERA 340

UN AJUNTAMENT INFORMATITZAT

UNA DEIXALLERIA MUNICIPAL

UNA ESCOLA BRESSOL

UN CASTELL-PALAU RECUPERAT I RESTAURAT, ETC.

 

I això només són els fets amb majúscules. Tota la feina en lletra petita, ompliria uns quanta folis més- Però sembla que ja en tenen prou, perquè, a més a més, cal dir que tots es va aconseguir amb uns pressupostos escasos i molta feina. 

I van quedar bastants proyectes ja tancats, dels quals ara algú se’n aprofita per medallar-se.

 

1 comentario:

Anónimo dijo...

no tens avia Rafel?